Wydawca treści Wydawca treści

LASY HCVF

Lasy o szczególnych walorach przyrodniczych - zidentyfikowane według kryteriów HCVF (High Conservation Vaule Forests) adoptowanych do warunków Polski przez Związek Stowarzyszeń ,,Grupa Robocza FSC-Polska"

Lasy będące HCVF (skrót od angielskiej nazwy: High Conservation Value Forests - polska nazwa: Lasy o szczególnych walorach przyrodniczych) są wyznaczane w oparciu o „Kryteria wyznaczania Lasów o szczególnych walorach przyrodniczych w Polsce" Adaptacja do warunków Polski, lipiec 2006 r. autorstwa: Związku Stowarzyszeń" Grupa Robocza FSC-Polska

 

Kryteria wyznaczania Lasów o szczególnych walorach przyrodniczych (HCVF) w Polsce dostępne są na stronie:   http://pl.fsc.org/ w zakładce: http://pl.fsc.org/files/Definicje_HCVF_w_Polsce.pdf

    Powierzchnia poszczególnych kategorii lasów HCVF w Nadleśnictwie Warcino – plik w załączniku.

W dniach 01.04.-15.04.2014 roku Nadleśnictwo Warcino przeprowadziło procedurę konsultacji społecznych dotyczących lasów kluczowych dla tożsamości kulturowej lokalnych społeczności  ( Kat.6)

Wszystkich zainteresowanych informujemy, że wszelkie uwagi oraz propozycje dotyczące nowych obszarów HCVF można nadal zgłaszać do nadleśnictwa.
Wszelkie opinie, propozycje i uwagi dotyczące powyższych obszarów prosimy zgłaszać do Pana  Bogdana Okuniewskiego, tel. 59 857 66 71  email: warcino@szczecinek.lasy.gov.pl


Certyfikacja


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

Już po raz dwunasty z rekordową ilością 97 zawodników w lasach LKP-u LASY Środkowopomorskie odbyły się Mistrzostwa w zbieraniu grzybów nad jeziorem Korzybie. Zaopatrzeni w kosze wiklinowe oraz mapki z wyznaczonym terenem grzybobrania, zawodnicy mieli 2,5 godziny aby rywalizować o największe zbiory w 5 kategoriach . W kategorii największy grzyb wygrał pan Bartosz Strzembeczny, który znalazł Borowika szlachetnego ważącego 498 g a jego wysokość to 16 cm i to jemu w tym roku przypadł zaszczytny tytuł króla grzybiarzy. Karolina Szczepańska z Barcina zwyciężyła w kategorii na różnorodność grzybów jadalnych znalazła wszystkie 7 gatunków grzybów opisanych w regulaminie mistrzostw a ich waga była największa spośród wszystkich biorących udział w tej kategorii. Oprócz zawodów w zbieraniu grzybów na plaży w Korzybiu na gości czekało wiele atrakcji jedną z nich był pokaz kulinarny wykonany przez pana dr Grzegorza Russaka (kucharza, gawędziarza, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego, znanego propagatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej), który zaprezentował połączenie w gotowaniu dziczyzny z grzybami. Każdy uczestnik mógł spróbować zupy gulaszowej z jelenia. Po mistrzostwach odbył się konkurs na potrawę z grzybów, którym przewodniczącym komisji był pan Grzegorz Russak a jego zwycięzcą została reprezentantka z KGM "Kępiczanki" , która zaproponowała danie z grzyba Płachetka kołpakowata. . Oczywiście każdy kto przybył tego dnia nad korzybskie jezioro mógł skosztować pysznych potraw oraz wypieków przygotowanych specjalnie na tę okazję przez koła gospodyń wiejskich. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemyi mamy nadzieję, że spotkamy się za rok na kolejnym wspólnym grzybobraniu.