Wydawca treści Wydawca treści

LEŚNY KOMPLEKS PROMOCYJNY "LASY ŚRODKOWOPOMORSKIE"

 

Nadleśnictwo Warcino wchodzi w skład Leśnego Kompleksu Promocyjnego "Lasy Środkowopomorskie".

Zarządzeniem DGLP z dnia 2 grudnia 2011 roku, dokonano zmian terytorialnych i zmiany nazwy Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Warcińsko-Polanowskie".  Zaistniała potrzeba przyłączenia do LKP Nadleśnictwa Karnieszewice wraz z Lasami Miasta Koszalin. Tym samym została zmieniona nazwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego na „Lasy Środkowopomorskie".

W skład nowego LKP wchodzi więc:

1. Nadleśnictwo Warcino- o powierzchni  20 654,33 ha

2. Nadleśnictwo Polanów- o powierzchni 16 831 ha

3. Nadleśnictwo Karnieszewice- o powierzchni 18 106 ha

4. Lasy Miasta Koszalin- o powierzchni 100ha

Ogólna powierzchnia Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Środkowopomorskie" wynosi  55 661 ha.



Celami ustanowienia LKP jest:

  • Wszechstronne rozpoznanie biocenozy leśnej na obszarze LKP i warunków jej funkcjonowania oraz kierunków zachodzących zmian,
  • Trwałe zachowanie lub odtworzenie naturalnych walorów lasu metodami racjonalnej gospodarki leśnej, prowadzonej na podstawach ekologicznych,
  • Integrowanie celów trwałej gospodarki leśnej i aktywnej ochrony przyrody,
  • Promowanie wielofunkcyjnej i zrównoważonej gospodarki leśnej,
  • Prowadzenie prac badawczych i doświadczalnictwa leśnego,
  • Prowadzenie szkoleń Służby Leśnej i edukacji leśnej społeczeństwa.                                       
  •     Do prowadzenia działalności edukacyjnej Nadleśnictwo Warcino wykorzystuje szereg obiektów własnych jak i innych podmiotów:
    • Ośrodek Edukacji Leśnej „Niezapominajka” w Warcinie,
    • leśne ścieżki edukacyjne w Warcinie (wokół kompleksu pałacowo-parkowego) i w Korzybiu (wokół jeziora),
    • siedzibę szkoły leśnej w Warcinie (dawna rezydencja Otto von Bismarcka),
    • Ośrodek Rehabilitacji Ptaków Drapieżnych w Warcinie,
    • wieżę ppoż. z tarasem widokowym w Leśnictwie Przyjezierze,
    • Leśny Pensjonat Kawka przy OHZ w Kawce,
    • Wiata turystyczno- edukacyjna w Kawce
    • modrzewiową plantację nasienną w Leśnictwie Szkolne i Ciecholub,
    • torfowiskowy rezerwat przyrody w Leśnictwie Potoczek,
    • elektrownię wodną w Biesowicach.

Na gruntach Nadleśnictwa nad Jeziorem Obłęskim zlokalizowany jest ośrodek wypoczynkowy "SOBÓTKA", miejsce biwakowania, urządzona plaża oraz miejsce postoju pojazdów. Chętnie odwiedzane jest jezioro w Korzybiu z ładną, piaszczystą plażą. Wokół Jeziora Obłęskiego zlokalizowana jest ścieżka rowerowa. Przez tereny Nadleśnictwa przebiega czarny szlak turystyczny Miastko-Słupsk.

Nadleśnictwo Warcino zagospodarowało szlak kajakowy rzeką Wieprzą na odcinku: parking "Mnich" (Leśnictwo Potoczek) –Leśny Pensjonat Kawka przy OHZ w Kawce. Wykonano małą architekturę turystyczną na parkingach i zorganizowano przystań dla kajakarzy. Wzdłuż szlaku ustawione są tablice edukacyjno-nawigacyjne.

Lasy Nadleśnictwa Warcino są lasami atrakcyjnymi pod względem turystycznym i przyciągają ludność na sobotnio-niedzielny wypoczynek, szczególnie w okresie wakacji. Drzewostany są zasobne w runo leśne i chętnie odwiedzane przez miłośników zbierania jagód i grzybów.

Nadleśnictwo prowadzi działalność edukacyjną (pogadanki i spotkania dydaktyczne) na terenie szkół, kompleksów leśnych i ośrodków kultury.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Czas na grzyby !

Czas na grzyby !

Czas na grzyby. Nadleśnictwo Warcino radzi, jak je bezpiecznie zbierać

Schyłek lata i początek jesieni to czas największego wysypu grzybów w polskich lasach. To doskonała pora na grzybobranie. W tym okresie tłumy grzybiarzy udają się na leśne wycieczki i rzadko wracają z pustymi koszami. Pustych koszy na pewno nie będą też mieli grzybiarze, którzy przyjadą 22 września na XII Ogólnopolskie Mistrzostwa w Zbieraniu Grzybów. Mistrzostwa w zbieraniu grzybów od lat organizują w stolicy grzybobrania – Korzybiu - Nadleśnictwo Warcino wraz z Gminą Kępice. Na miejscu czekać na państwa będą liczne atrakcje i niespodzianki.

Już dziś serdecznie zapraszamy! Zanim jednak wyruszymy do lasu, w trosce o nasze zdrowie, powinniśmy poznać kilka wskazówek: gdzie, jak i przede wszystkim, jakich grzybów należy szukać.

Wybierając się na grzyby pamiętajmy o tym , że samochody, którymi najczęściej dojeżdżamy do lasu, powinniśmy zostawić we właściwym miejscu, w specjalnie do tego celu przystosowanych i zaprojektowanych przez leśników parkingach i miejscach postoju pojazdów. Do lasu nie wolno wjeżdżać samochodem! Przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo, ale także, by nie niszczyć, nie płoszyć i nie zakłócać ekosystemu.

1. Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów? Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie. Warto również poszukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad. W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

2. Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń? Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący, to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

3. Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać? To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów, to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki. Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

4. Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni? Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki”. Najczęściej i tak są robaczywe. Czy wiecie, dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki”, które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju. Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.