Wydawca treści Wydawca treści

Surowiec do wszystkiego

W erze szkła, aluminium i krzemu można by odnieść wrażenie, że drewno jest passé. Nic bardziej mylnego! Gdziekolwiek się znajdziemy, na pewno wokół nas będzie wiele przedmiotów, które nie powstałyby bez użycia drewna.

Szacuje się, że współcześnie ma ono ok. 30 tys. zastosowań: drewno i materiały drewnopochodne są wykorzystywane m.in. w budownictwie, górnictwie, energetyce, do produkcji maszyn rolniczych i przemysłowych, podłóg, mebli, płyt, papieru i opakowań, narzędzi, instrumentów muzycznych, sprzętu sportowego, zabawek czy materiałów biurowych.

Szacuje się, że współcześnie drewno ma ok. 30 tys. zastosowań

Pochodzenie, sposób pozyskania i właściwości fizyczne drewna sprawiają, że jest najbardziej naturalnym i przyjaznym materiałem, który wykorzystujemy na tak wielką skalę. Jest niezbędnym elementem modnego dziś życia w stylu „eko", w harmonii z naturą i w zdrowiu. W obliczu zmian klimatycznych ważne jest też to, że nie tylko żywe drzewa wiążą  znaczne ilości dwutlenku węgla. Wielkim magazynem CO2 są również produkty z drewna.

Im bardziej rozwinięta i nowoczesna gospodarka, tym więcej drewna potrzebuje. W ciągu ostatnich dwóch dekad zużycie drewna w naszym kraju wzrosło aż dwuipółkrotnie. W 1990 r. Polak przeciętnie zużywał rocznie równowartość 0,4 m sześc. drewna okrągłego, a obecnie – ponad 1 m sześc. Można się spodziewać, że ten wskaźnik jeszcze bardziej wzrośnie – do wartości podobnych jak w innych krajach europejskich (Niemiec zużywa rocznie średnio 1,7 m sześc. drewna, Czech – prawie 1,5 m sześc., Włoch– 1,1 m sześc.).

Dowiedz się więcej o drewnie z książki „Naturalnie, drewno!" (PDF)


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

Już po raz dwunasty z rekordową ilością 97 zawodników w lasach LKP-u LASY Środkowopomorskie odbyły się Mistrzostwa w zbieraniu grzybów nad jeziorem Korzybie. Zaopatrzeni w kosze wiklinowe oraz mapki z wyznaczonym terenem grzybobrania, zawodnicy mieli 2,5 godziny aby rywalizować o największe zbiory w 5 kategoriach . W kategorii największy grzyb wygrał pan Bartosz Strzembeczny, który znalazł Borowika szlachetnego ważącego 498 g a jego wysokość to 16 cm i to jemu w tym roku przypadł zaszczytny tytuł króla grzybiarzy. Karolina Szczepańska z Barcina zwyciężyła w kategorii na różnorodność grzybów jadalnych znalazła wszystkie 7 gatunków grzybów opisanych w regulaminie mistrzostw a ich waga była największa spośród wszystkich biorących udział w tej kategorii. Oprócz zawodów w zbieraniu grzybów na plaży w Korzybiu na gości czekało wiele atrakcji jedną z nich był pokaz kulinarny wykonany przez pana dr Grzegorza Russaka (kucharza, gawędziarza, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego, znanego propagatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej), który zaprezentował połączenie w gotowaniu dziczyzny z grzybami. Każdy uczestnik mógł spróbować zupy gulaszowej z jelenia. Po mistrzostwach odbył się konkurs na potrawę z grzybów, którym przewodniczącym komisji był pan Grzegorz Russak a jego zwycięzcą została reprezentantka z KGM "Kępiczanki" , która zaproponowała danie z grzyba Płachetka kołpakowata. . Oczywiście każdy kto przybył tego dnia nad korzybskie jezioro mógł skosztować pysznych potraw oraz wypieków przygotowanych specjalnie na tę okazję przez koła gospodyń wiejskich. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemyi mamy nadzieję, że spotkamy się za rok na kolejnym wspólnym grzybobraniu.