Wydawca treści Wydawca treści

Urządzanie Lasu

Nadleśnictwo Warcino prowadzi gospodarkę leśną w oparciu o Plan Urządzenia Lasu Nadleśnictwa Warcino na okres od 01.01.2016 r. do 31.12.2025 r. zatwierdzony Decyzją Ministra Środowiska z dnia 06.05.2016 r. Nr. DLP-I.611.37.2016.LP

Ogólne cele i zasady prowadzenia trwale zrównoważonej gospodarki leśnej określa Ustawa z dnia 28 września 1991 r. o lasach która, pod pojęciem trwale zrównoważonej gospodarki leśnej rozumie „działalność zmierzającą do ukształtowania struktury lasu  i ich wykorzystania w sposób i tempie zapewniającym trwałe zachowanie ich bogactwa biologicznego, wysokiej produkcyjności oraz potencjału regeneracyjnego, żywotności i zdolności do wypełniania, teraz i w przyszłości, wszystkich ważnych ochronnych, gospodarczych i socjalnych funkcji na poziomie lokalnym, narodowym i globalnym, bez szkody dla innych ekosystemów".

 


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

Już po raz dwunasty z rekordową ilością 97 zawodników w lasach LKP-u LASY Środkowopomorskie odbyły się Mistrzostwa w zbieraniu grzybów nad jeziorem Korzybie. Zaopatrzeni w kosze wiklinowe oraz mapki z wyznaczonym terenem grzybobrania, zawodnicy mieli 2,5 godziny aby rywalizować o największe zbiory w 5 kategoriach . W kategorii największy grzyb wygrał pan Bartosz Strzembeczny, który znalazł Borowika szlachetnego ważącego 498 g a jego wysokość to 16 cm i to jemu w tym roku przypadł zaszczytny tytuł króla grzybiarzy. Karolina Szczepańska z Barcina zwyciężyła w kategorii na różnorodność grzybów jadalnych znalazła wszystkie 7 gatunków grzybów opisanych w regulaminie mistrzostw a ich waga była największa spośród wszystkich biorących udział w tej kategorii. Oprócz zawodów w zbieraniu grzybów na plaży w Korzybiu na gości czekało wiele atrakcji jedną z nich był pokaz kulinarny wykonany przez pana dr Grzegorza Russaka (kucharza, gawędziarza, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego, znanego propagatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej), który zaprezentował połączenie w gotowaniu dziczyzny z grzybami. Każdy uczestnik mógł spróbować zupy gulaszowej z jelenia. Po mistrzostwach odbył się konkurs na potrawę z grzybów, którym przewodniczącym komisji był pan Grzegorz Russak a jego zwycięzcą została reprezentantka z KGM "Kępiczanki" , która zaproponowała danie z grzyba Płachetka kołpakowata. . Oczywiście każdy kto przybył tego dnia nad korzybskie jezioro mógł skosztować pysznych potraw oraz wypieków przygotowanych specjalnie na tę okazję przez koła gospodyń wiejskich. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemyi mamy nadzieję, że spotkamy się za rok na kolejnym wspólnym grzybobraniu.